Oare cum o fi să ignori o ramură ştiinţifică cu totul? Se întâmplă pentru că ai senzaţia că aceasta, medicina în speţă, tratând o chestiune individuală – sănătatea, nu poate fi încorsetată de rigorile şi standardele academice? Sau îţi imaginezi că tot ce e formal, oficial comunicat maselor e minciună? Cum să refuzi Adevărul logic, demonstrabil, reproductibil, axiomatic, cu validitate generalizată?
Admitem că suntem sortiţi unor grade diferite de subiectivitate în ciuda pretenţiilor de luciditate, dar protocoalele folosite în laboratorul virtuozului parazitolog prof. dr. Dan Steriu din Institutul Cantacuzino duc la aceleaşi rezultate în orice alt laborator din orice altă ţară, you name it! La fel se întâmplă şi cu Biologia celulară, şi cu toate celelalte informaţii ştiinţifice. Ele sunt standardizate şi reproductibile. De aceea sunt acceptate. Cel puţin în universul ăsta. Cu excepţia celor disputabile, desigur, asumate ca atare în provizoratul lor.
Vă rog să urmăriţi filmuleţul de mai jos în fullscreen. E o animaţie absolut delicioasă care prezintă mecanismele imunităţii nespecifice (înnăscute). Receptorii Toll-like (TLR) joacă un rol extrem de important în primul contact pe care îl realizează agenţii patogeni cu organismul nostru. Dr. Jules Hoffmann şi Dr. Bruce Beutler au luat premiul Nobel pentru Medicină sau Fiziologie în 2011 pentru contribuţia lor la descoperirea acestor receptori.
They [the TLR] receive their name from their similarity to the protein coded by the Toll gene identified in Drosophila in 1985 by Christiane Nüsslein-Volhard. The gene in question, when mutated, makes the Drosophila flies look unusual, or ‘weird’. The researchers were so surprised that they spontaneously shouted out in German “Das ist ja toll!” which translates as “That’s great!” (wikipedia.org)
TLR sunt nişte receptori rudimentari care recunosc componentele structurale “vitale” ale microbilor, componentele stabile din punctul de vedere evoluţionist, cum ar fi: lipopolizaharidele aflate la exteriorul membranei celulare bacteriene, flagelina – o proteină din flagel, structuri ADN/ARN etc. Aceşti receptori determină eliberarea unor mediatori, iniţiind răspunsul inflamator şi deschid calea către desfăşurarea forţelor imunităţii specifice/dobândite, mai elaborate, cu memorie imunologică.
Ăsta e Adevărul! Şi e nobil, şi înalt, şi absolut fascinant, nu?
P.S. Ştiaţi că dermatita alergică de contact cauzată de catarame, capse, braţări ce au în componenţă nichel este produsă printr-un mecanism mediat de aceşti Toll-like receptors? Nichelul e văzut ca un fel de lipopolizaharidă!
“Oare cum o fi să ignori o ramură ştiinţifică cu totul?”
O fi cumva, de vreme ce sunt destui care ignora cam toate ramurile stiintei si le inlocuiesc cu un fel de maglavaiz greu de inghitit cu iz de tamaie, dar care da stari halucinogene puternice, suficiente pentru a da ignorantei cu pricina importanta cuvenita in asemenea cazuri. Personal nu stiu efectiv, incerc doar sa intuiesc, numai ca nu pot 100%.. ar trebui sa inghit si porcaria aia si chiar nu pot… no!…
DE CE nu am stiut de animatia asta la imunologie? :((( E geniala!
unde faci tu imuno?
Mă întreb dacă oamenii care cred ca toate informaţiile medicale sunt baliverne (toate mecanismele fiziopatologice etc.) au aceeaşi părere şi despre toate descoperirele tehnice (nush, gen de electronica şi telecomunicaţii, sau orice altă aplicaţie tehnică contemporană). Bine, răspunsul e nu, pentru că până şi Olivia are încredere într-un iPhone. Dar de unde dublul standard?
Uf, da, sunt absolut geniale filmuleţele de biocel/imuno.
Eh, imuno am făcut io la Obregia, dar asta se întâmpla acum 3 ani…
Sa stii ca fix asta le-as intreba si eu pe fetele astea. De ce pentru ele industria medicala si farmaceutica este mai afurisita decat industria de IT de exemplu? Sau decat industria de BMW-uri? Pe Olivia o vad cum isi flutura tehnologia casnica pe blog cu asa o ostentatie. De ce-o fi mai breaz ala care-ti ia bani pe iPhone decat ala care-ti ia bani pe aspirina?
Si de aici eu nu m-am gandit decat la un lucru: ca e pur si simplu supercool sa faci pe naturistul. La fel de cool cu a ‘transmite’ de pe iPhone de pe partiile din Austria. Sau cu a-ti exhibitiona in mod ostentativ semidoxitatea, pe care eu n-o vad mai presus de turatul in centru al unui Q7 de catre un manelist. Apropo? Stiti ca ADEVARUL exista? Serios. Mie mi l-au spus de mai multe ori Olivia Steer, Cristela Georgescu, Mimi Walter.
..si cea mai faloasa semidcotie o gasesti pe blog-ul Cristelei unde este una Roxana care a citit multe multe link-uri, si pentru ca ea le-a citit neaparat tre sa le afle toata lumea. Astfel incat are niste comentarii de-alea de juma de zi, o amestecatura de termeni de specialitate nelalocul lor, confuzii de notiuni, interpretari eronate de date, toate asezonate cu foarte foarte multe linkuri. Efectul? ‘Roxana, te iubim.’ ‘ Roxana, esti geniala.’ ‘Amin!’
Păi iPhoneu’ îţi permite să shareuieşti informaţii foarte importante de oriunde te-ai afla, cum ar fi diagnostice şi tratamente direct de pe pârtie sau din Thailanda. În schimb industria farmaceutică ce-ţi oferă? Creşterea speranţei de viaţă? Păi cu ce naiba ne ajută asta? :))
Să-mi dai, rogu-te, şi mie linkuri la comentariile cu pricina, ca mi-e atât de greu să sap prin blogul ăla… Thx.
http://www.cristelageorgescu.ro/carnetul-de-vaccinari-pasaport-pentru-educatie/09/2011/
http://www.cristelageorgescu.ro/din-categoria-se-poate-de-la-cititori-citire/10/2011/
http://www.cristelageorgescu.ro/despre-vaccinuri-temei-legal-si-scaderea-imunitatii-pe-intelesul-tuturor/10/2011/
Roxana asta e ca un fel de caine de paza al Cristelei, am vazut ca daca scoate vreo unul capul sare asta imediat sa-i dea ea o lectie. Numai ca acum spre sfarsit si-a cam luat-o de la una mai evlavioasa ca ea:
http://www.cristelageorgescu.ro/biscuiti-ostenii-mei-biscuim-maria-ta/02/2012/
Distractie placuta si o primavara frumoasa.
Scuuze că s-a publicat commentul mai târziu, dar intrase în moderare pentru că are mai multe linkuri și abia acum am apucat să-l văd. Mulțumeeesc, mă uit negreșit!
O primăvara grozavă și ție! Mă bucur tare-tare că arunci un ochi și pe-aici… :*
Foarte simpatic filmuleţul. Mai dăm refresh la memorie :))