Pentru week-end, un filmuleț simpatic și documentat care dărâmă unele dintre afirmațiile Huldei Clark (am mai vorbit despre ea aici).

Aș putea face totuși un mic comentariu, legat de aflatoxine și potențialul lor carcinogenic dovedit. Contaminarea  recoltelor/diverselor produse agricole e o problemă reală, care de altfel e gestionată de autoritățile de specialitate. Cerealele (porumb, orez), oleaginoasele (alune, nuci, migdale, fistic, caju), fructele uscate, condimentele, uleiurile vegetale și altele pot fi afectate dacă sunt depozitate în condiții necorespunzătoare (umiditate și temperatură crescută) sau chiar înainte de depozitarea lor, în recoltă. Cantitatea maximă de aflatoxine admisă pentru alimente este reglementată atât de FDA, cât și de EFSA. Principiul e în general atingerea unui nivel “as low as reasonably achievable”, că de evitat complet aparent nu prea se poate. Dacă alimentele respectă normele stabilite, iar dieta noastră e echilibrată, nu ar trebui să ne speriem. O problemă mai mare ar putea fi în ţările subdezvoltate, unde nu există sau nu se respectă astfel de reglementări, și unde opțiunile alimentare sunt limitate (un articol despre carcinomul hepatocelular şi expunerea la aflatoxine aici).

Rămân la părerea că Hulda e un caz ce trebuia investigat într-o secţie de psihiatrie. Sau e o escroacă de ultim rang, şi oi fi eu mai naivă.