Se dă o bucată ştire tâmpă, Vegetarianismul şi dieta cu alimente crude, incluse de OMS pe lista tulburărilor psihice (Antena3.ro, Realitatea.net, Saccsiv, Umblu Liber etc. – neapărat click pe-aici) şi se răspândeşte pe site-urile naturopate, raw vegan, conspirationiste. Concluzia?

Asa este. Oculta globala a masonilor se simte amentintata ca nu scade atit de repede pe cit vor ei nr oamenilor pe terra. Asa cum conform UE: Apa nu hidrateaza, iar Prunele nu ajuta la imbunatatirea sistemul digestiv asa si Vegetarianismul si Crudivorismul ne tulbura psihic.

Nu ştiu ce e în capul acestor jurnalişti. Să accesaţi şi voi, dragi cititori, acea „ştire” spectaculoasă care nu îndeplineşte nici cele mai austere criterii de obiectivitate şi „profesionalism”. În primul rând, ei citează ca sursă Agerpres, iar Agerpres citează la rândul lor un portal rusesc, http://medvesti.com. Pe acest site rusesc, am găsit ştirea aici:  http://medvesti.com/zdorovie/dusha/1563-deystvitelno-li-syroedenie-i-vegetarianstvo-priznany-boleznyami.html. Cu alte cuvinte, ei au luat de bună o ştire îndepărtată folosindu-se de Google Translate (cel mai probabil), fără să se mai sinchisească să verifice şi presa occidentală, mult mai puţin obscură şi cu semnificativ mai multă credibilitate. De ce? Poate pentru că nu se găseşte nicio ştire de genul acesta în presa de limbă engleză, de exemplu? Chiar vă rog şi pe voi să săpaţi niţel în grădina internetului şi să-mi spuneţi daca există vreun „organ” de presă mainstream care confirmă informaţiile din articolul respectiv. Eu n-am dat de absolut nimic relevant, nici nu aveam cum, de altfel.

Între timp, a apărut şi dezminţirea oficială: Afirmaţia este complet neadevărată, declară Tatyana Kolpakova (reprezentant OMS Rusia, conform Voice of Russia). Se precizează că grupul de tulburări F63.8 (despre care o să citiţi mai jos) e neschimbat de 17 ani!

Până la probe contrarii (veţi vedea ca nu au de unde să apară), este evident că discutăm despre o farsă.  Mi-a plăcut şi treaba cu homosexualitatea. Hello, dragi pseudopsihopupujurnalişti, homosexualitatea per se, ca boală, a fost eliminată din DSM (cartea de căpătâi a clasificării tulburărilor psihice) în 1974!!

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a publicat o listă extinsă cu tulburări şi afecţiuni psihice de natură să fie tratate de medicul psihiatru, incluzând la categoria afecţiuni dieta cu alimente crude şi vegetarianismul, relatează luni portalul MedVesti, citat de Agerpres.

Să fim bine înţeleşi, OMS nu stă să publice liste cu tulburări ce necesită tratament la medicul psihiatru. OMS patronează şi elaborează cunoscuta Clasificare Internaţională a Bolilor (International Classification of Diseases – ICD). ICD indexează şi clasifică afecţiunile medicale pentru a facilita utilizarea unui „limbaj universal” în domeniul sănătăţii. Această clasificare este standardul utilizat pentru analize epidemiologice, chestiuni de management sanitar şi pentru practica clinică. Este foarte importantă pentru realizarea statisticilor la nivel mondial legate de incidenţa şi prevalenţa diferitelor probleme de sănătate, precum şi pentru monitorizarea datelor de mortalitate şi morbiditate în cadrul ţărilor membre OMS. În plus, ICD stă la baza sistemului DRG (Diagnosis Related Groups), implementat şi în spitalele româneşti, care e folosit la clasificarea pacienţilor atât în funcţie de patologia prezentată, cât şi de costul resurselor utilizate în tratamentul lor. Aceste date sunt folosite şi pentru plata spitalelor de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, de exemplu.

Versiunea utilizată în prezent este ICD-10 (2010), disponibilă în variantă electronică pe site-ul OMS aici, dar puteţi să consultaţi şi versiunea în limba română descărcând-o de aici.

Următoarea ediţie, ICD-11, este programată să apară abia în 2015, momentan aflându-se în plin proces de revizuire. Varianta în lucru, care nu este încă în vigoare, evident, poate fi consultată aici. Desigur, aşa cum probabil vă aşteptaţi, această variantă nu are introdusă nicio informaţie care să incrimineze dieta vegetariană, cu excepţia „vegan anemia”, care e anemia prin deficit de B12.

Bun. Se precizează în articolul rusesc (ai noştri n-au mai menţionat) că dieta raw-vegan a fost întrodusă în clasificarea asta la categoria Tulburări de impulsuri si de obiceiuri, cu codul F63.8. Acum, binevoiţi, stimabililor, şi căutaţi codul acesta în ICD-10. Şoc! În versiunea în limba română, la p. 134, aflăm că incrimitatul F63.8 desemnează…

În original:

F63.8

Other habit and impulse disorders

Other kinds of persistently repeated maladaptive behaviour that are not secondary to a recognized psychiatric syndrome, and in which it appears that the patient is repeatedly failing to resist impulses to carry out the behaviour. There is a prodromal period of tension with a feeling of release at the time of the act.

Intermittent explosive disorder

 

Cu alte cuvinte, F63.8 este o subcategorie a Tulburări de impulsuri şi de obiceiuri unde  pot fi introduse toate celelalte tulburări de tipul acesta care nu sunt menţionate nominal anterior (adică cele diferite de cleptomanie, piromanie etc.)

Nici vorbă de crudivorismul lu’ peşte prăjit spanacului nepreparat termic! De altfel, nici măcar în categoria F50 – Eating disorders nu apare nimic de acest gen.

Ah, şi să nu uit, acum ceva vreme a circulat şi ştirea potrivit căreia OMS a inclus iubirea pe lista bolilor psihice…! Poetic, nu? Acum, realitatea.net s-a trezit şi ea! :) Evident, o făcătură la fel de grosalană, la fel de absurdă, dar care aparent poate fi dată drept ŞTIRE de catre presa noastră, odihnească-se în pace. În articolul rusesc se precizează că iubirea e trecută la secţiunea F63.9. Desigur, în realitate F63.9=”Tulburare de impulsuri si obiceiuri, nespecificate”. ICD nu zice nicăieriiubirea sau vegetarianismul sunt tulburări psihice!

Ce părere aveţi? Dacă OMS oculta globală a masonilor n-ar avea treburi mai bune de făcut, n-ar trebui să-i cam dea în judecată pe jurnaliştii ăştia?

Sfatul meu e să priviţi cu mare circumspecţie tot ce apare prin online-ul românesc jurnalistic. Ştiam că e low, dar parcă nu-mi vine a crede că pot fi atât de rupţi de realitatea informaţională a secolului ăstuia. Decât să publice astfel de aberaţii, nu mai bine scriu ei despre recomandările OMS cu privire la consumul de legume şi fructe? Bine, dar adevărul e că ăştia nu spun poveşti fascinante despre balauri şi alte lighioane, ei îţi arată “decât” concluziile lor după un studiu intens al articolelor publicate şi relevante pentru fiecare secţiune. Şi mai bagă şi tabelaşele alea plictisitoare despre factorii de risc şi factorii protectori. Lăsând ironia, să aruncaţi o privire pe raportul acesta despre importanţa nutriţiei în prevenirea bolilor cronice, bine?

Vă las cu trei perle nestemate:

OMS ar trebui desfiintata. Exista O IUBIRE ROMANEASCA bazata pe RESPECT, TOLERANTA, PROPRIETATE INTELECTUALA. Iubirea romaneasca a fost prezenta mereu in amfiteatrele facultatilor din marile centre universitare. Martori sunt profesorii universitari. IUBIREA ROMANEASCA este tot ce avem mai de pret. Nu mai ucideti mamele!

homosexualitatea e pacat de moarte! pt acest pacat a ars Dumnezeu sodoma si gomora!
Dumnezeu a creat barbatul si femeia si Le-a dat porunca :”Creşteţi şi vă înmulţiţi şi umpleţi pământul şi-l supuneţi”
pai cum sa se inmulteasca 2 homo?
e total anormala aceasta practica si e tacaneala de-a dreptul. plus ca mai e si f scarboasa….

OMS = organizatia mondiala a sodomiei

14 thoughts on ““Vegetarianismul şi dieta cu alimente crude, incluse de OMS pe lista tulburărilor psihice” / Dragostea e boală grea!”

 1. Raw-veganismul asta imi sugereaza o fobie de mancare…din ce se observa, astia au impresia ca in momentul in care mananca un ou, gata, ii loveste dezechilibrul suprem si vine ” racul ” peste ei; asa ca, poate ar trebui ceva consult psihologic :))

 2. A descris un tip o notiune foarte interesanta, poate o sa scriu despre asta. “Orthorexia nervosa” se numeste, http://en.wikipedia.org/wiki/Orthorexia_nervosa. Da, exista cu siguranta o granita dupa care mancatul “sanatos” (asa cum il vede fiecare) devine o obsesie, ceva patologic. Citesc frecvent pe astfel de bloguri cum persoanele respective sunt ingrozite de potentialele mese in familie, de calatoriile pe care le fac in vacanta si unde vor trebui sa-si sacrifice dieta etc. Cum sa te duci la ai tai in vizita si in loc sa te bucuri de prezenta lor si sa spui ca n-o sa te omoare o felie de salam, sa-ti pui in cap sa le duci cruditati ca sa-i convingi sa renunte la mancarea lor? :(

 3. Ma excita enorm sa vad cum scriu astia “Vegetarianismul si Crudivorismul” cu majuscule.
  Ma intreb oare daca oamenii astia ar fi on the dark side, ar baga la jgeab doar biftec tartar si carpaccio?

 4. Hihi, pai cred ca sunt deja aia cu paleo diet care papa si carne cruda!
  Crudivorismul e o religie acum, cum sa nu se scrie cu majuscule? :P

 5. Gluma-i gluma, dar cand ai o obsesie eu chiar cred ca tre sa te tratezi, indiferent pentru ce faci obsesia. Eu cred ca rusul care a lansat stirea asta a vrut sa faca misto de vreun crudivor de-asta superentuziast care l-a agresat. Si ia, ca i-a iesit, se comenteaza la greu ‘stirea’ de raw-vegani. Eu zic ca orice stire despre prigonirea la care se cred supusi o iau de buna, ca sa vedem pana la urma ca de fapt obsesia asta chiar iti poate lua mintile.

 6. Dar nu inteleg de ce nimeni nu se gandeste sa verifice informatia! Adica sa se intrebe: bai, totusi, unde e lista asta, sa vad io cu ochii mei! De ce nu pune Realitatea o poza pe net cu lista aia, sau de ce nu da macar o referinta electronica? Sau de ce jurnalistii nu au contactat un reprezentant OMS din Romania, pentru lamuriri. E inadmisibil sa traiesti asa, citind toate prostiile fara sa utilizezi niciun filtru. Iar adeptii raw, ai naturopatiei tocmai cu asta se lauda! Cu o judecata critica f bine dezvoltata. Bine, aici nici macar nu sunt incriminati doar ei, ci toata populatia cititoare de stiri, care ai vazut cum a raspuns… OMS e sodoma, iubirea romaneasca, masonii etc :))

 7. Da’ de cand dracu e iubirea romaneasca bazata pe respect si toleranta? Parca in toate romanele astea studiate pe la scoli era bazata pe pumni si avere!

 8. cred ca este nevoie de un articol despre febra la copii. despre cat e de necesara/periculoasa etc

 9. Facem si articolas despre febra, dar mai sunt cateva chestiuni presante care au prioritate. :p

Comments are closed.