Am tot văzut pomenindu-se mărul lupului pe tot felul de saituri naturopate. Băi, şi nu ştiam de unde-mi sună cunoscut! Ştiţi cum e când ai un deja vu… Să te dai cu capul de pereţi, nu alta.

Ei bine, mi-am adus aminte acum: Citisem demult despre NEB, nefropatia endemică balcanică sau nefropatia familială danubiană (cum vreţi să-i spuneţi). O boală care-a fost multă vreme un mister total. Oameni trăitori în multe sate din Oltenia, Banat, Serbia & împrejurimi se îmbolnăveau brusc de rinichi, da’ rău de tot, şi ajungeau expres la loc cu verdeaţă, unde nu există durere, nici întristare.

“Istoria scrisă a acestei boli a început în anii 1960, la Ergheviţa mureau oameni pe capete de insuficienţă renală. Pe atunci nu se făcea dializă, iar de transplant nici nu putea fi vorba. Însă nu era vorba de orice fel de insuficienţă renală. Oamenii cădeau pur şi simplu din picioare. Ambii rinichi se micşorau până la dimensiunile unei nuci”, declară doctorul Florin Mărgineanu, directorul Clinicii de Dializă RENAMED.


Cea mai recentă şi plauzibilă ipoteză este că NEB este provocată de seminţele de mărul lupului (Aristolochia clematitis) ajunse în pâinea oamenilor pentru că planta se răspândeşte, ca orice buruiană, în culturile de grâu.

Pe lângă nefropatia balcanică, şi cancer al tractului urinar ne dă această plantă miraculoasă, recomandată de către cei mai mari fitoterapeuţi în… tratamentul cancerului. Acu’ cică e vorba de dozaj, de fineţuri, dar merită oare riscul când pretinsa acţiune benefică n-a fost indicată până acum de nici un studiu? Miile de nefericiţi taiwanezi de mai jos cred că-mi dau acum dreptate.

Fiindc-am dat un google rapid, să văd ce se mai scrie pe tema asta.

Şi traduc mai jos (parţial şi aproximativ) un articol France Presse care-i super recent. Chiar de aseară, dacă nu mă înşel.

Un studiu american arată că o substanţă toxică dintr-o plantă medicinală populară este legată de peste jumătate din cazurile de cancer al tractului urinar din Taiwan.

Acidul aristolohic este un carcinogen puternic care se întâlneşte natural în Aristolochia (mărul lupului), un ingredient folosit în diferite preparate tradiţionale asiatice pentru slăbit, dureri reumatice, deranjamente la stomac ş.a.m.d.

Planta a fost recomandată în toată lumea, vreme de mii de ani, ca remediu în tot felul de afecţiuni, dar astăzi oamenii de ştiinţă constată riscurile serioase de nefropatii şi cancere ale tractului urinar pe care consumul acesteia le implică.

[…]

În Taiwan, unde cercetările anterioare arată că aproximativ o treime din populaţie a folosit remedii naturiste conţinând acid aristolohic, frecvenţa cancerului de rinichi şi tract urinar este de circa patru ori mai mare decât în ţările occidentale, unde remediile pe bază de mărul lupului sunt mai rare, arată studiul publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences.

“Este un cancer rar, iar Taiwanul are cea mai mare incidenţă dintre toate ţările lumii”, a declarat Arthur Grollman, autorul studiului, cercetător în cadrul departamentului de ştiinţe farmaceutice al Universităţii Stony Brook din New York.

[…]

Cercetările au folosit un eşantion de 151 pacienţi cu cancer al tractului urinar, dintre care 60% dădeau dovadă de mutaţii specifice asociate remediului naturist.

În mod particular, acidul aristolohic provoacă după ingestie o leziune caracteristică a cortexului renal; de asemenea, acesta declanşează o mutaţie specifică în cadrul genei TP53, care în mod normal suprimă creşterea tumorilor, indică studiul.

Planta se numeşte “birthwort” în englezeşte şi “aristolochia” (naştere nobilă) în greceşte, fiindcă era deseori administrată femeilor în travaliu.

[…]

Acidul aristolohic a fost indicat ca vinovat pentru renumita nefropatie endemică balcanică, descrisă pentru prima oară în 1956, o boală care afectează populaţia rurală din fosta Iugoslavie, Bulgaria şi România. Făina produsă de ţăranii din aceste zone ajungea deseori să conţină seminţe de mărul lupului, buruiană care se răspândeşte în lanurile de grâu.

În anii ’90, un număr de femei din Belgia au semnalat insuficienţă renală acută după ce au luat un medicament pentru slăbit care conţinea acid aristolohic.

[…]

FDA a emis încă din 2001 un avertisment în legătură cu acidul aristolohic, după ce în 2001 doi pacienţi au semnalat nefropatii grave în urma uzului de remedii naturiste conţinând Aristolochia.

Să te tot tratezi după ureche.

Scurt comentariu Ondine:

Administrarea externă, aparent benignă, nu este o administrare lipsită de riscuri! Naturopaţii nu au făcut studii care să ne spună în ce condiţii se poate absorbi mărul lupului în circulaţia sistemică şi ce precauţii ar trebui să avem când îl folosim în aplicaţii topice, pe piele. La copii e foarte important, deoarece ei au o suprafaţa de piele mai mare raportată la greutatea lor decât adulţii, iar asta favorizează absorbţia prin piele a  diverselor substanţe active din unguente. Cu atât mai mult cu cât sunt aplicate sub pansament ocluziv (aka cataplasme cu varză) şi pe suprafeţe mari (aka întreg toracele). Din cauzele astea, la americani se întâlnesc intoxicaţii cu alcool izopropilic la copii (îi înfăşoară părinţii când au febră cu soluţii alcoolice ca sa-i racească), sau de ex., din considerentele astea trebuie să ai foarte mare grijă când aplici diverse creme cu glucocorticoizi la cei mici.

22 thoughts on “Mãrul lupului, nefropatia balcanică şi cancerul în Taiwan”

 1. O sa dau mai departe articolul asta, daca nu e cu suparare. Ca tot mi-a intrat in vizor azi o discutie despre medicina alternativa si urmarile ei negative sau nu.

 2. Şi dacă-i o discuţie simpatică de pe interneţi, arată-ne-o şi nouă.

 3. Faza e ca Bonchis, al cu ceaiurile si cu cremele pe care-l stim de pe site-urile despre care spui tu, spune saracul sa nu se foloseasca aceasta crema pe termen lung si pe zone intinse. Probabil ceva ceva stie si el.

 4. @roxana din cîte-am citit, mulţi sunt perfect conştienţi că “dacă se depăşeşte dozajul recomandat”… În cantităţile “bune”, vezi doamne, te vindecă de orice cancer, de la colon la creier. Citez exact: mai eficient decît 100 de şedinţe de chimioterapie şi radioterapie!

  Dar care-i dozajul ăla? Fitoterapeuţii noştri sunt mai buni decît ai lor?

 5. Discuţie:

  “Eu am sunat la Bonchis si mi-au zis ca nu imi recomanda sa folosesc aceasta crema pentru asa ceva (uns pielea inainte de a face cataplasme cu varza), ca ea este creata special pentru hemoroizi si pentru exeme de pe piele. Tu de unde stii ca se poate folosi safe in felul acesta si ca nu are repercursiuni pe termen lung? Multumesc, Anca”

  Olivia: “Marul lupului e un imunizant si detoxifiant foarte puternic si eficient, cu aplicatii in boli dintre cele mai diverse. Practic, pentru uz extern, se poate folosi in cele mai felurite afectiuni, fara absolut nici un risc. Iti recomand articolul asta, pentru mai multe detalii.”

 6. la articolul ‘ala’ probabil ii vorba despre studiile platite de bigPharma din care sa rezulte ca toate plantele sunt veninoase

 7. Roxana, conspirationista la maxim. Sa moara dujmanii de la Big Pharma cum le stii tu pe toate, ca un om mare :))

 8. Un sfat profesional din partea unei persoane cu destule studii de farmacologie și fitoterapie pentru a-și putea permite o opinie: NU utilizați in scop curativ plantele cu potențial toxic ridicat! Har domnului, natura ne oferă o multitudine de alte variante, plante care conțin principii fitoterapice utile in mai toate bolile si care nu pun probleme de toxicitate.Nici-o fabrica romanească (si avem destule) nu produce NIMIC care sa conțină plante cu potențial toxic. “Micii meșteșugari” sau persoanele care vând prin piețe tot felul de rădăcini si licori de leac nu sunt profesioniști. Ei pot sa aibă o părere buna despre ceea ce fac dar din nefericire, de cele mai multe ori, insuficienta cunoaștere sau ignoranta lor pot cauza probleme consumatorilor neinformați.Din păcate, persoanele cu boli grave sunt dispuse sa încerce orice cu speranța unei vindecări miraculoase fără a avea însa apetitul necesar in a se informa temeinic asupra eventualelor efecte nocive. Am văzut de atâtea ori “zicătoarea” despre dumnezeu care a creat o planta pentru fiecare boala încât nici nu ma mai obosesc sa citesc un articol care o conține. Nu știu ce-o fi creat divinitatea, nu dețin nicio specializare in domeniu, dar ceea ce știu sigur este ca plantele, ca orice alta vietate, și-au creat propriile mijloace de apărare si atac in scopul supraviețuirii. Ca unele dintre “armele” lor ne pot fi utile si noua, asta e alta poveste dar…ca sa ne fie utile, trebuie sa le cunoaștem bine. Daca v-ar oferi cineva o bomba nucleara, asa, pentru orice eventualitate, poate va certați cu vecinul, credeți ca “e de bine”? Nu uitați, natura ne ajuta sa trăim sănătos cu condiția ca știm ce înseamnă “a trai sănătos’!

 9. Toate cancerele tratate “miraculos ” cu produse naturale , in conditiile in care medicina alopata a zis ca nu mai are ce face , au o singura explicatie : diagnostic gresit . Un pacient inviat din morti ( ca sa zic asa ) datorita cine stie caror licori, dupa ce alopatii au zis : fa-ti testamentul ! — , mai mult ca sigur a avut un diagnostic gresit . Problema este ca diagnosticul ala gresit a fost parafat de un medic alopat !!! Daca nu erau diagnosticele gresite nu erau nici licorile si efectele lor “miraculoase ”
  Stiu ca nu vrei sa-mi mai publici comentariile , dar este suficient ca citesti tu.

 10. Dupa parerea mea, aceste cazuri sunt foarte putine. Cele mai frecvente cauze sunt inselatoria pura sau convingerile eronate. Uite, citeste de exemplu despre Hulda Clark. http://www.quackwatch.org/01QuackeryRelatedTopics/Cancer/clark.html Ea a prezentat o serie de cazuri dubioase in cartea ei pe care unii chiar le considerau verosimile si chiar reale, ajungand in final in clinica sa. Unde victimele pateau ceva de genul asta: http://www.cancertreatmentwatch.org/victims/ponzanelli.shtml

  Pages 119-372 of The Cure for All Cancers contain “case histories” of 138 cancer patients, of whom 103 were “cured” and 35 who “did not carry out instructions or could not be followed.”
  Clark’s reports contain little information about the patient’s history and no indication that Clark performed any physical examinations. The only follow-up reports are for a few patients who returned for further treatment—usually a few weeks later. Cancer treatment results are normally expressed in terms of cancer-free status or survival over periods of years. Five-year survival rates are a common measure.
  None of the reports provides any basis for concluding that Clark’s treatment has the slightest value. The majority of the people described in the 103 case reports did not have cancer. Of those that did, most had received standard medical treatment or their tumors were in their early stages. In these cases, Clark pronounced them cured but did not follow what happened after they left her clinic—so she could not possibly know how they did afterward. In some cases, she counted patients as cured even though she noted that they died within a few weeks after she treated them.
  Two people who seem knowledgeable have informed me that Clark’s brother, Henry Regehr, died of cancer despite treatment by her.

  Ca sa nu mai vorbim de faptul ca pana si Hulda Clark a murit de cancer… O situatie diferita de cea a unui medic conventional care moare din cauza unei malignitati. Pentru ca medicina “alopata” nu promite vindecare garantata cu remedii simpliste.

 11. Nu cred in medicina naturista ! Tocmai de aceea zic : poate ca exista unele “reveniri spectaculoase /miraculoase ” dar asta este de fapt dovada ca diagnosticul initial era eronat.
  Cred ca unele produse naturiste ajuta organismul sa se reechilibreze atunci cand mecanismele sale de protectie nu au fost inca depasite de procesul patologic. Dar nu cred ca aceste produse naturiste te pot vindeca de cancer ( ala real , nu presupus )si nu cred nici in Hulda Clark.
  Insa marul lupului este uneori mancat de ierbivore , si s-a constatat ca animalele fac acest lucru cand prezinta o anumita parazitoza .( nu stiu care , n-am retinut denumirea ) Aceasta planta NU este in meniul nici unui animal ierbivor !!!!!!! ( asta ar trebui sa-i pune pe multi pe ganduri )
  Pana si animalele utilizeaza ceea ce le este la” indemana” , numai daca este cazul ! Iar produsele astea naturale au si ele efectele lor adverse .
  Pana la urma si canabisul este natural , si matraguna …!

 12. In legatura cu marul lupului, nu am cunostinte de vreo patologie in care sa fie mancat intentionat de ierbivore. Ce stiu insa e ca unul dintre mecanismele de supravietuire si aparare specifice plantelor este chiar toxicitatea lor. Poti citi aici mai multe detalii, e o lucrare de specialitate, dar interesanta: http://pub.jki.bund.de/index.php/JKA/article/download/85/74 (aristolochic acid has mutagenic and carcinogenic properties, ingestion can induce vomiting, disturbance of GI tract, tachycardia, hypotension,respiratory arrest)

  In ceea ce priveste acel site, e trist ca se disemineaza astfel de “alternative”. Sigur, bolnavii care urmeaza tratamentele fantasmagorice propuse si care ajung in Urgenta cu cancere in stadii avansate, metastazate etc. nu mai apar nici in carti, nici pe site-uri naturistice.

  Tot acolo citisem acum ceva timp un alt articol “viral” confrom caruia 80% dintre medici ar refuza chimioterapia. Si am tot sapat sa dau de studiul pe care se baza articolul ca sa aflu ca de fapt era vorba despre o fraza luata dintr-o carte care se baza pe ceva studiu facut in 1985 despre recent introdusa cisplatina (un chimioterapic) – iar intrebarea pentru medici (79 la numar!) se referea strict la utilizarea cisplatinei ca tratament paleativ pentru un cancer cu metastaze osoase. Mi se pare oribil sa raspandesti asa ceva, dar nu se poate face apel la ratiune/cumpatare. http://anaximperator.wordpress.com/2010/05/06/do-75-of-doctors-refuse-chemotherapy-on-themselves/

 13. Multumesc pentru informatii.
  Ceea ce am scris despre marul lupului si ierbivore le-am auzit la televizor la o emisiune gen : Teleenciclopedia . Nu stiu daca este adevarata informatia .

 14. Eu stiu un lucru ca o doamna din germanía cu cáncer in gura la urechi fata a facut cu ceai de marul lupului si sa vindecat si medicii sau mirat de cum sa vindecat

 15. Ori de cate ori vad persoane care se panicheaza in legatura cu o planta, stiu sigur ca acea planta este o planta de leac si ca functioneaza.Acum ,cand s-a dus vestea ca Marul Lupului este un adjvant pretios in tratarea cancerului evident ca trebuia sa apara si detractorii ei.Ca este toxica este de la sine inteles de vreme ce citostaticele sunt mai rau decat soda caustica.Apoi,cum bine ati spus,planta se amesteca oricum si in painea oamenilor deoarece graul nu este mai niciodata ales bob cu bob inainte de a fi macinat.Dra nu-mi pot imagina ca oamenii si-au pierdut rinichii din cauza catorva seminte de Marul lulpului ratacite la zece chile de boabe de grau..Ar fi stupid sa credem acest lucru..Dar de vreme ce MEDICI NATURISTI CU EXPERIENTA sustin ca pina in cantitatea de 6 grame planta nu produce efecte secundare de ce trebuie sa descurajam oamenii care cauta solutii spre a-si scapa viata?Eu ,personal am vazut in familie cancer vindecat cu aloe miere si vin pelin..Un cancer de san urat tare cu eroziune foarte adinca in san( gen crater) s-a vindecat in cateva luni doar cu aloe miere si vin pelin trei linguru pe zi inainte de masa si tamponari cu o frunza de aloe pe marginea ranii..Cred cu tarie ca plantele sunt solutia pentru maladia canceroasa doar ca fiecare tip de cancer are planta lui.Personal mi-am micsorat enorm volumul tiroidei band ceai de ghimbir cu miere si lamaie din decembrie pina in iunie.Foarte bine m-am simtit din punct de vedere fizic tinand dieta Osawa cu 4 cereale (grau orez ,mei si hrisa ,apa si sare ) timp de 10 zile.Am 60 de ani dar dupa dieta ,timp de 2 luni de zile am simtit puterea pe care o aveam la 18 ani..Acea energie ,acea viteza de a ma misca si munci.Abia astept sa termin cu fructele de care nu ma indur si sa reiau regimul Osawa

Comments are closed.