De vreo lună de zile circulă un mail alarmist. Sigur l-aţi primit şi voi. Îl reproduc integral pentru că-i savuros în ridiculoşenia lui (mai ales că-i o capodoperă google translate). Pe urmă discutăm, scurt şi la obiect, de ce chiar nu e cazul să ne speriem şi să dăm jos ani întregi de amintiri de pe uşa frigiderului.

Cercetatorii de la Universitatea Princeton au descoperit ceva surprinzator. Pentru mai multe luni au hranit doua grupuri de soareci: un grup de alimente depozitate intr-un frigider, iar celalalt cu alimente depozitate intr-un frigider, dar cu mai multi magneti decorative lipite la usa.

Scopul studiului a fost de a vedea cat de radiatii electromagnetice afecteaza magneti alimentare. surprinzator, dupa terminarea studiilor clinice riguroase, au remarcat faptul ca grupul de soareci care au consumat alimente iradiate de magneti au 87% risc crescut de a dezvolta cancer decat celalalt grup.

Magneti atasate la orice dispozitiv (aparat), conectat la curent electric creste consumul de energie al dispozitivului pentru a spori forta electromagnetica a campului electric al dispozitivului. avem toate au unul sau mai multi magneti de frigider, ca elemente decorative de departe, fara a le putem suspecta de a fi periculos. Dar ele sunt mortale.

Este periculos sa se joace cu fortele naturii si de energie. Daca aveti un magnet, scoateti-l si pune-l departe de toate alimentele. in mod inexplicabil, guvernul spaniol si de alte tari nu au dat nici un avertisment, dar datorita internetului si bunavointa de toate, ne putem ajuta reciproc. Pentru a raspandi mijlocul familiei si prieteni.

S-a înţeles? Consumaţi alimente ţinute într-un frigider ornat cu magneţi şi vă confruntaţi cu un super-risc de cancer. Ce fel de cancer? Păi… cancer! Şi n-ar fi zis-o “cercetătorii britanici”, ci reputaţii savanţi de la Princeton. Problema e că:

Atunci când cercetătorii cercetează ceva, chiar şi la Ouagadougou, dar mai ales la Princeton, studiul cu pricina e publicat undeva. Aici nu e cazul. Nici o bază de date din lume nu conţine vreo trimitere către un asemenea studiu. Băieţii de la Hoax Slayer chiar şi-au dat silinţa şi i-au întrebat pe cei de la universitatea Princeton care-i faza. Răspunsul: nu cunoaştem să se fi efectuat un asemenea studiu la noi. Ce aţi primit Dvs. pe mail e o glumă proastă.

– S-a cercetat foarte mult posibila legătură între câmpurile electromagnetice de prin casă şi incidenţa cancerelor, fără să se ajungă la vreo concluzie care să ne îngrijoreze. Magneţii de frigider (şi alţi magneţi permanenţi de dimensiuni mici, ca ăia pe care-i folosim să ţinem la un loc cuie şi şuruburi) sunt nişte magneţi foarte slabi. În plus, nu există nici un mecanism prin care mâncarea s-ar putea “încărca magnetic” ca să prezinte vreun risc odată scoasă din frigider. Din câte ştiu eu, nimeni nu mănâncă în frigider.

– Aşa-zisul studiu ignoră faptul că compresorul electric al frigiderului generează el însuşi un câmp electromagnetic mult mai puternic decât poate produce o mână de suveniruri de pe litoral. Mai mult decât atât, v-aţi întrebat vreodată cum se închide uşa celor mai multe frigidere? Nu cumva cu magneţi?

– Guvernele lumii n-au emis avertismente pentru că, trebuie să insist asupra acestui fapt!, toată povestea e inventată de un individ cu prea mult timp liber.

Pe bune, chiar şi dacă percutaţi la teorii conspiraţioniste, nu vi se pare oleacă ridicol că au ajuns să insinueze că suntem conduşi din umbră de MAFIA MAGNEŢILOR DE FRIGIDER?!

Putem conchide lejer că singurul risc la care se expun colecţionarii de magneţi e kitschul odios, dar şi pe acela îl putem neutraliza explicându-le prietenilor că transformarea Arcticului în pom de crăciun e o alegorie postmodernă.

Decât să daţi magneţii jos, mai bine vă avertizaţi cunoştinţele şi prietenii referitor la pericolele datului-mai-departe de emailuri panicarde şi lipsite de orice fundament ştiinţific.

22 thoughts on “Jos cu magneţii de pe frigider! Cică dau cancer”

 1. E o tâmpenie. Sunt inginer electrotehnist. Un magnet de frigider dezvoltă un câmp de 5 mT (5*1e-3 T) constant în spaţiu şi timp. În întrefierul motorului electric al compresorului frigiderului câmpul magnetic care produce mişcarea de rotaţie atinge 1…2 T şi este variabil în timp şi spaţiu. Adică de 200-400x mai mare decât dezvoltă un magnet de frigider. Magneţii permanenţi în repaus nu fac altceva decât să polarzeze (orienteze paralel în spaţiu) dipolii magnetici. Când magnetul e amplasat pe o bucată de tablă de oţel, câmpul magnetic se închide ărin această tablă, deci nu are cum să ajungă la mâncare şi cu atât mai puţin să influenţeze funcţionarea compresorului frigiderului. Un magnet permanent în repaus nu dezvoltă niciun fel de radiaţie, ci doar câmp magnetic constant în timp şi spaţiu. Radiaţia electromegnetică este formată din câmpuri elecric şi magnetic ortogonale şi oscilante, deci variabile în timp şi spaţiu. E ca şi cum ai susţine că o greutate de câteva grame pusă pe frigider cauzează cancer.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Orders_of_magnitude_%28magnetic_field%29

 2. Ca sa citam o cunostinta comuna, ggl, sa-ti iei informatiile de pe Wikipedia (/de la facultatea de inginerie electrotehnica) sau de la Radio Erevan e la fel de eficient!! :))

  Foarte tari precizarile, multumim, acum mi s-a facut dor de fizica din liceu.

  Ah, tinand cont de faptul ca pana si creierul uman are un camp magnetic propriu, oare gresim cu ceva daca spunem ca simpla noastra prezenta langa un om care crede in treaba asta cu magnetii ne creste riscul de a face cancer? :D

  (Trebuie sa facem ceva cu filtrul de spam.)

 3. gresim, sigur gresim. de ce? e simplu! daca creierul are camp magnetic propriu => ne autoiradiem => ne producem singuri cancer => viata insasi e cancerigena!

 4. Mindfuck. Cred ca sinuciderea e singura care ne poate salva de la agresiunile pe care propriul organism ni le produce! :))

 5. Peste o luna aceeasi publicatie va scrie ca magnetii vindeca cancerul… asa va demonstra un studiu facut de cercetatorii britanici. Cei rusi vindeca cancerul cu apa care a ascultat vreme de cateva zile numa’ beethoven (mozart e pentru pneumonie si bach pentru meningita, se stie)

 6. Haha! Pai chiar asa, nu existau magnetii aia speciali care vindecau artritele/artrozele? Parca li se facea reclama la teleshopping !

 7. Intensitatea câmpului magnetic din creierul uman e cam de 1e7 (10 milioane) ori mai mică decât câmpul magnetic terestru. Cu un asemenea câmp magnetic influenţezi în cel mai fericit caz particule subatomice mici.

 8. You’re no fun. :P Daca proteinele din plante nu sunt facute din aminoacizi, de ce nu ar putea campul magnetic cerebral sa ne influenteze? E un camp mai special…

 9. Nu ati inteles nimic! De unde stim noi ca creierul nu are un camp din asta special, pe care inca omenirea nu l-a descoperit si care poate sa faca chestii incredibile, gen x-men? :D

  Urasc genul asta de argument!

 10. Tot un fel de reptilieni. Lucrurile nu prea se schimba in domeniul asta conspirationist. Same old plot, sunt un fel de filme hollywoodiene, chiar daca si ele, desigur, sunt mana ghiavolului si ne controleaza prin mesaje subliminale!!! :D

 11. Eu zic ca mai grav e ca si 69 e in logo-ul de la CERN si tot nu cred ca e intamplator.

 12. @Alina, energie = lucru mecanic. Asta e înlocuirea pe care trebuie s-o operezi de fiecare dată când vezi aşa ceva ca să-ţi dai seama cât de ridicol sună. Mda, “vindecare prin lucru mecanic”, “bio-lucru mecanic terapie”, etc. Link-ul pe care l-ai pus tu e din aceeaşi categorie cu ăsta, doar că ăia nu pretind să vindece pe nimeni şi nici nu cer bani pentru asta (deşi primesc donaţii).

 13. Uitaşi matale să zici de doo chestii faine.
  Frigiderul ăla are carcasa din fier. Deci se formează o frumoasă cuşcă Faraday.

  Pe de altă parte, noi mişunăm vioi şi prin câmpul electromagnetic propriu al pământului şi prin cel solar, care sunt de miliarde de ori mai mari decât ale nenorocitului ăla de magnet.

  Cât despre terapia cu magneţi nu pot să furnizez altfel de date decât cele empirice, dar chiar funcţionează.

  Singurul pericol adevărat e de kitch.

 14. Hehe, buna observatie, Belle, desi nu sunt sigura ca frigiderele noastre sunt chiar o cusca Faraday ideala. Da, trebuia mentionata si treaba cu campurile electromagnetice in care vietuim noi oricum, asa cum zicea ggl mai sus, dar deh… Vasile e mai lenes. :P

  Terapia cu magneti nu are cum sa functioneze, nu exista nicio explicatie stiintifica pertinenta pt. asta – iar daca magnetii aia ar aduce vreun beneficiu real ar inseamna ca o simpla investigatie RMN ne-ar vindeca toate artrozele definitiv. :D De altfel, exista si studii clinice in acest sens. De ex.: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19942103

  Cu sigurantana terapia are efect placebo si atat. Dar mie mi se pare aiurea sa arunc cu banii pe niste centuri/bandaje care imi amelioreaza simptomatologia prin puterea mintii mele…

 15. > prin câmpul electromagnetic propriu al pământului şi prin cel solar, care sunt de miliarde de ori mai mari decât ale nenorocitului ăla de magnet.

  @Belle d”Imagination: Fals. Câmpul magnetic terestru e de ordinul 10e-5 T. Cel al unei pete solare (anomalie magnetică de pe Soare cu câmp de câteva mii de ori mai mare decât câmpul magnetic mediu al Soarelui) e de ordinul 10e-1 T, cam cât are şi un magnet de frigider. Câmpul magnetic al astrelor nu are nimic de-a face cu câmpul gravitaţional (care e mult mai slab de altfel).

  http://zebu.uoregon.edu/~imamura/122/lecture-6/solar_activity_cycle.html
  http://www.astronomycafe.net/qadir/q1058.html

 16. “Mai mult decât atât, v-aţi întrebat vreodată cum se închide uşa celor mai multe frigidere? Nu cumva cu magneţi?”

  Padre, citeste cu atentie textul articolului data viitoare. ;)

 17. De la posted(a lasa un mesaj pe usa frigiderului) la suveniruri (actipilde,ca copii care deseori erau certati daca faceau asa si o faceau poate pe propria lor biblioteca sau mai putin decat oameniimaturi astazi )frigiderul este vitrina mobila pentru bibelouri?birou pentru un suvenir de decor sa te simti mai bine?simbolic? de la 1 ajung la 10 de nu mai incap pe frigidere…trebuie sa te lovesti de ele stau si ma uit la usa de la frigider ca la pictura, “ca bou la poarta noua” nu e loc dejoaca pentru copii… sunt bolnavi nu? si e de boala medicala nu?(depinde…) electromagnetic dar nu stiau asta inainte de a le face? unii poate mai si exagereaza si umplu frigiderul,mai si pica mai si se sparg de gresie si mai sunt si cu arcuri care tremura la deschiderea si inchiderea frigiderului, e brad de craciun bine ca nu ajunge gol si decorat…alti nu le dau jos nici pe alea de iarna decat le dau jos si le spun la iarna ei lasa…si nu sunt in case cu minori si nu au magnete sub forma de jucari (bune de jucari de altfel)sunt mari de zici ca pot fi pusi pe orizontala ca bibelou unele…nu zic nu dar…nu sunt numai mici cartonase…scuze mancare e o distractie sau e ceva serios sau doar joaca bine ca e suvenir nu hrana…

Comments are closed.